Testimoniale

Studenția în UNMB a fost o călătorie esențială în devenirea mea profesională și umană. Încă din anul I am simțit că profesorii noștri nu ne oferă doar cunoștințe despre muzică, ci ne încurajează să gândim corect și să ne urmăm profesia cu responsabilitate. Pilonul pe care activitatea mea se sprijină în acest moment este programul de master Sinteză muzicologică, specializarea etnomuzicologie. Datorită profesorilor de specialitate m-am apropiat de cercetarea muzicilor orale, activitate pe care am consolidat-o ulterior prin intermediul unei burse de mobilitate Erasmus+, desfășurată în Paris, și prin numeroase cercetări de teren.

Mariana Hurjui Său
Etnomuzicolog, Muzeul Național al Țăranului Român

Am absolvit Universitatea Națională de Muzică București, specializările Muzicologie (licență) și Sinteză muzicologică (master). Am beneficiat de un înalt nivel de pregătire din partea profesorului de specialitate și a tuturor profesorilor care s-au implicat cu devotament în formarea mea profesională, ghidându-mă în alegerea unei meserii și a unui loc de muncă potrivit. Concursul de muzicologie la care am participat anual sau diversele simpozioane organizate de UNMB sau de instituții partenere ale universității, la care am avut ocazia să întâlnesc pe unii dintre cei mai prestigioși muzicologi din lume (Richard Taruskin, Jim Samson, Philip Bohlman), au contribuit enorm la formarea mea profesională.

Lavinia Gheorghe
Asistent de cercetare științifică în muzică, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”

În cadrul specializărilor Muzicologie și Sinteză muzicologică, am avut șansa de a studia sub îndrumarea unor profesori extraordinari, nume de referință în muzicologia românească, și de a avea acces la o sală de lectură cu o bază de date impresionantă (Grove, JSTOR, Britannica etc.). Pe parcursul studiilor, pe lângă premii la concursurile organizate de UNMB, am obținut o bursă de excelență și am avut oportunitatea de a colabora cu Sala Radio și Muzeul „George Enescu”.

George-Andrei Butcă
Asistent de cercetare științifică la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române • Profesor la Școala Gimnazială de Arte nr. 3 din București 

Continuarea studiilor de licență (Muzicologie) cu programul Sinteză muzicologică, de la master, reprezintă una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat cu privire la cariera mea. A fost perioada în care m-am maturizat din punct de vedere muzical, am aprofundat materii specifice programului și am avut acces la principalele arhive ale instituțiilor de specialitate din România, toate acestea desfășurându-se sub îndrumarea competentă a profesorilor care, și în prezent, sunt implicați activ în dezvoltarea mea profesională. De-a lungul celor doi ani de master am obținut două premii I la Concursul Național Studențesc de Muzicologie, bursa de excelență a UNMB, am participat cu lucrări muzicologice la diverse simpozioane naționale (București, Iași, Cluj), la simpozionul Societății Internaționale de Muzicologie (desfășurat în București) și am beneficiat de o bursă de cercetare, prin programul Erasmus, la arhivele Institutului de la Darmstadt. Tot în perioada studiilor de master, am dobândit experiența și cunoștințele necesare pentru a susține cu succes concursul de angajare în cadrul Direcției de Cercetare, Inovare și Informare a UNMB.

Desiela Ion
Referent cercetare, Direcția de Cercetare, Informare și Inovare, Universitatea Națională de Muzică din București

Am avut ocazia de a absolvi în cadrul UNMB cele trei cicluri de studii (licență, master și doctorat). Din fiecare perioadă păstrez amintiri dragi și pot spune că Universitatea a fost și a rămas a doua mea casă. Am găsit aici nu doar cursuri extrem de interesante, surse și resurse de învățare permanent optimizate, ci și oameni minunați. Cadrele didactice din cadrul UNMB se disting în opinia mea ca personalități ale lumii muzicale, extraordinari muzicieni și profesioniști în domeniu, dar și ca oameni, ca prieteni aș îndrăzni să spun, pentru că nu cred că în cadrul multor universități există o legătură atât de strânsă între studenți și profesori. Pregătirea primită în cadrul specializărilor pe care le-am urmat – Muzicologie/Sinteză muzicologică – a fost definitorie pentru activitatea mea profesională. Universitatea mi-a oferit de asemenea ocazia de a participa la numeroase simpozioane, concursuri și stagii de pregătire în alte instituții europene (prin programele Erasmus, CEEPUS și practică Erasmus), care au îmbogățit universul meu cultural și profesional și s-au dovedit a fi adevărate experiențe de viață. Datorez UNMB și profesorilor din cadrul acestei instituții ceea ce sunt astăzi.

Andreea Kiseleff
Muzicolog • Realizator de emisiuni Radio România Muzical

Am absolvit cursurile secției de Muzicologie (licență), urmate de programul de Sinteză muzicologică (master), iar cunoștințele dobândite în cursul acestor șase ani de studii mi-au asigurat accesul la o serie de colaborări cu instituții de prim rang ale scenei muzicale bucureștene. Grație unor recomandări venite din partea profesorilor care m-au îndrumat, am avut șansa să lucrez, încă din timpul facultății, la Radio România (ca redactor și realizator Radio România Muzical, dar și ca autor de programe de sală la concertele Orchestrelor Radio), la Artexim (în cadrul Biroului de presă al Festivalului Enescu și, începând din 2017, ca editor de programe) și, cel mai recent, la Direcția de Cercetare, Inovare și Informare a UNMB, unde fac parte din colectivul de redacție al periodicelor publicate sub egida UNMB, Musicology Today și Ziarul Acord. Am studiat un semestru la Conservatorul Național Superior din Paris, în cadrul programului de master în muzicologie – Métiers de la culture musicale, prin intermediul unei Burse Erasmus. Sunt recunoscătoare în special pentru că mi s-a oferit șansa, încă din anul I de studii, să aplic noțiunile învățate în contexte practice ale profesiei de muzicolog: am publicat cronici și interviuri în Ziarul Acord și am fost invitată să particip la simpozioane cu lucrări premiate la Concursului Național Studențesc de Muzicologie organizat de UNMB.

Ana Diaconu
Muzicolog și critic muzical • Redactor Direcția de Cercetare, Inovare și Informare a UNMB • Editor programe Concursul și Festivalul Internațional George Enescu

UNMB a înlesnit nu doar drumul meu către podiumul orchestrelor simfonice, dar și înțelegerea că actul muzical, sub orice formă, necesită o pregătire care implică o serie de calități precum viziune artistică, seriozitate, creativitate, răbdare și perseverență. Am văzut aceste calități în profesorii care au șlefuit cu deosebită atenție și remarcabil profesionalism formarea mea ca muzician, pe parcursul anilor de studenție, ani în care am beneficiat de cele mai bune condiții de studiu, materiale didactice, partituri, stagii de orchestră și cursuri de măiestrie dirijorală. Acum, atât în activitatea dirijorală, cât și în cea managerială, pot spune că experiența și cunoștințele dobândite la UNMB au reprezentat pentru mine o importantă carte de vizită în Europa muzicală.

Alexandru-Ionuț Mija
Dirijor orchestră • Manager proiecte Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

În cei doi ani de studii de master (Stilistică dirijorală – orchestră), am fost îndrumat de profesori extrem de bine pregătiți, dedicați și răbdători, pe care îi întâlnim și în ziua de azi în elita muzicii românești. Simt permanent că munca lor și-a pus amprenta în activitatea mea profesională, deoarece au lucrat intensiv la capacitatea mea de a înțelege în mod profund orice tip de muzică. Fiind dirijor permanent la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și la Opera Comică pentru Copii, fiecare nou spectacol pe care îl punem în scenă îmi testează cunoștințele și abilitățile muzicale. Sunt recunoscător pentru nivelul de pregătire oferit de UNMB prin calitatea superioară a cursurilor și prin oportunitățile pe care le pune la dispoziția studenților. Faptul că am putut asista la repetițiile Orchestrelor Radiodifuziunii, Operei Naționale București și Filarmonicii „George Enescu”, prin parteneriatele încheiate de UNMB, m-a ajutat să înțeleg în detaliu ce înseamnă munca dirijorului din spatele concertului.

Alexandru Ilie
Dirijor al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” • Dirijor al Operei Comice pentru Copii

De-a lungul anilor de studiu în cadrul programului de master Stilistică dirijorală – cor am avut posibilitatea de a cunoaște personalități marcante ale lumii muzicale românești, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea mea profesională. Programul mi-a oferit o serie de oportunități. În anul doi am beneficiat de o bursă de studii în cadrul „Royal Birmingham Conservatoire”, perfecționându-mă sub îndrumarea dirijorului Paul Spicer, iar la finalul studiilor de master am obținut premiul I pentru proiectul-concurs „De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală”, realizat de UNMB în parteneriat cu Opera Națională București. De asemenea, Universitatea Națională de Muzică București mi-a oferit ocazia de a participa la concursul desfășurat în cadrul workshop-ului „Fii reporter la Radio România Muzical”. Un alt aspect important este faptul că în calitate de student am avut acces la una dintre cele mai ample biblioteci muzicale universitare.

Manuela Enache
Dirijor Corul Filarmonicii „Oltenia” din Craiova

Sunt onorat să fac parte din familia Universității Naționale de Muzică din București, loc în care mi-am perfecționat atât aptitudinile muzicale, cât și pe cele umane, datorită profesorilor pe care am avut norocul să îi întâlnesc și care mi-au oferit ocazia de a dobândi unele dintre cele mai de preț informații, care mi-au călăuzit și încă îmi călăuzesc pașii.

Se spune că „omul sfințește locul”. În UNMB, atât profesorii, cât și studenții transformă această instituție într-una de mare prestigiu, care se poate mândri cu nume sonore ce au făcut sau fac parte din societatea muzicală românească și internațională.

Pe parcursul studiilor de Dirijat cor (licență) și Stilistică Dirijorală – cor (master), datorită orelor petrecute alături de unii dintre cei mai valoroși muzicieni, datorită sfaturilor primite din partea acestora și, nu în ultimul rând, datorită unui colectiv unit, m-am putut dezvolta uman și profesional, iar cariera mea de dirijor s-a profilat încă din primii ani de studenție.

Eduard Dinu
Dirijor al Corului Filarmonicii „Paul Constantinescu”, Ploiești • Dirijor al Corului de Cameră „Ascendis”, București • Consultant artistic al Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești