Vrei să fii student Erasmus?

Ce trebuie să faci:

Selecție

În fiecare an, în luna ianuarie are loc selecția este pentru mobilitățile din anul academic următor. Urmărește pe site anunțarea acestei selecții și ce trebuie să conțină dosarul pentru a participa la ea!
Condiția de bază pentru participarea la mobilitățile ERASMUS este să fii integralist și să ai media generală peste 8.50.

Alege Universitatea

Odată trecut de selecția de la UNMB, găsește două universități unde să-ți trimiți dosarul. Poți identifica cea mai bună variantă pentru tine în urma discuțiilor cu profesorii tăi sau cu alți colegi care au mai participat la ERASMUS. O soluție foarte bună pentru a găsi unde să studiezi cu ERASMUS e să participi la Masterclass-uri cu profesori din străinătate – așa poți să alegi în cunoștință de cauză, vei vedea nivelul cerut și ce compatibilitate ai cu profesorii respectivi.
Lista cu universitățile partenere este aici. Dacă nu găsești universitatea pe care o ai în vedere în această listă înseamnă că UNMB nu are încă semnat un contract de colaborare cu ea. Dar aceasta nu e o problemă, pentru că, dacă e nevoie, putem semna oricând un contract cu o noua universitate.
(Notă: Programul ERASMUS funcționează în principal cu universitățile din Uniunea Europeană.)

Aplicație

După ce ți-ai ales cele două universități la care să aplici, intră pe site-urile lor și vezi ce dead-line au pentru aplicațiile ERASMUS incoming și respectiv ce trebuie să conțină dosarele de aplicație. Multe universități folosesc platforme online pentru aplicațiile ERASMUS, unde îți faci cont și încarci toate documentele cerute.
Notă pentru cei de la Interpretare: Piesa cea mai importantă în dosarul vostru de aplicație este înregistrarea de aproximativ 15 minute în care vă dovediți măiestria. Asigurați-vă să aveți înregistrări de calitate! (și din punct de vedere tehnic, și din punct de vedere interpretativ)

Rezultate

Prin mai-iunie, vei primi răspunsul de acceptare sau de respingere de la universitățile unde ai aplicat. Dacă ești acceptat, vei confirma prin e-mail participarea la mobilitate. Totodată, te vei interesa când începi cursurile și dacă există posibilitatea să te cazezi în cămin. Asta, pentru a-ți aranja din vreme transportul și cazarea.

Bursa Erasmus

Pentru a primi banii ERASMUS, trebuie să ai un cont în euro. Vei da biroului ERASMUS IBAN-ul contului, pentru a ți se face contractul. După ce va fi semnat contractul, vei primi și banii în cont (de obicei, cu aproximativ o săptămână înainte de plecare). Grantul ERASMUS este de 650 euro pe lună. Vei primi 80% din toată suma înainte de plecare și 20% după ce vei încheia mobilitatea.

Student Erasmus

Din momentul acela, se poate spune că ești student ERASMUS și urmează să ai o experiență fascinantă, care-ți va folosi din toate punctele de vedere!

Fotografii din mobilități Erasmus