Testimoniale

Am absolvit la UNMB specializările Muzică/Pedagogie muzicală (licență) și Educație muzicală contemporană (master), studii ce au reprezentat temelia realizării visului meu de a deveni profesor și interpret de folclor. Datorită pregătirii oferite de către corpul profesoral al UNMB, după finalizarea studiilor de licență am obținut postul de profesor de Educație muzicală și mi s-a propus colaborarea cu Școala de Muzică Sighișoara în cadrul catedrei de Teorie. În domeniul folcloric, cunoștințele teoretice și practice acumulate mi-au perfecționat stilul interpretativ și spiritul autocritic.

Pe parcursul celor 5 ani de studii am beneficiat de pregătirea temeinică a corpului profesoral, dar și de vasta bază materială de care dispune universitatea. De asemenea, am avut ocazia de a participa la numeroase concerte, simpozioane și masterclass-uri cu teme muzicale și didactice.

Ștefania Pârlea
Profesor de muzică vocal-instrumentală și Educație muzicală • Solist vocal - interpret de folclor

Pe parcursul studiilor de licență (specializarea Muzică/Pedagogie muzicală) am descoperit o minunată echipă de profesori entuziaști care au demonstrat nu doar calități profesionale excepționale, ci ne-au inspirat prin modelul personal, ne-au cultivat dragostea și pasiunea pentru muzică, ne-au consolidat abilitățile artistice și ne-au conturat suportul trainic necesar dezvoltării unei cariere de succes.

După absolvirea cursurilor de licență, am susținut cu succes examenul de titularizare în învățământ și, în paralel, am urmat specializarea „Stilistică dirijorală – cor”. În cadrul studiilor de master, am beneficiat de formare profesională prin programul POSDRU „De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală”, care a inclus activități desfășurate la Corul de copii Radio și s-a finalizat printr-un concurs de dirijat, unde am obținut premiul III și am beneficiat de sfaturile de specialitate ale juriului alcătuit din personalități de renume în lumea artistică.

Încurajarea performanței este vizibilă și prin alte oportunități pe care le pune la dispoziție facultatea. În cazul meu, interesul pentru Teoria muzicii s-a concretizat în premiul obținut la Concursul studențesc de Teoria muzicii, organizat de UNMB, iar ulterior a devenit preocuparea principală, ca profesor de Teorie-solfegiu-dicteu. Mai târziu, s-au adăugat orele de Ansamblu coral, care mi-au oferit numeroase satisfacții, prin prezențele pe scenele de concert și premiile obținute. Colaborarea extraordinară cu profesorii UNMB s-a menținut permanent și a contribuit din plin la dezvoltarea carierei mele, inclusiv cu ocazia gradelor didactice. Nu aș fi ceea ce sunt fără munca și abnegația mentorilor mei, care mi-au sădit în suflet dragostea și respectul pentru această vocație și cărora le port o aleasă prețuire și recunoștință.

Maria Iancu
Profesor titular, Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, Târgoviște

Studiile de licență și master pe care le-am urmat în cadrul Universității Naționale de Muzică București m-au inițiat, format și educat într-un mod cu totul aparte în ceea ce privește cariera mea de didactică. Îmi aduc aminte cu mare drag de cursurile de teorie muzicală, istoria muzicii, ansamblu coral sau pedagogie muzicală, în care, alături de colegii mei dragi, am beneficiat de un curriculum de specialitate de înaltă calitate, predat de profesori de excepție. În anii petrecuți în cadrul UNMB am beneficiat de toate materialele necesare suportului de curs, instrumente muzicale, săli de studiu moderne, evenimente artistice și științifice organizate de universitate, concursuri și workshop-uri cu teme interpretative, pedagogice și de management artistic.

Janina Bădici
Profesor de Educație muzicală la Internațional Maarif School of Bucharest • Fondator, manager și profesor de pian în cadrul Școlii de Arte Janina Bădici

Pe parcursul studiilor la UNMB (licență Muzică/Pedagogie muzicală, master Educație muzicală contemporană) am întâlnit profesori de mare calibru, cu ajutorul cărora am reușit să evoluez și să descopăr multe din tainele muzicii. Cursurile de ansamblu coral și dirijat, de teorie muzicală și istoria muzicii, noile tehnici de predare și experimentarea acestora stau la baza oricărui muzician complet și versatil. La acestea se adaugă accesul facil la o multitudine de informații, precum și oportunitatea de a performa pe scenă în multiple ocazii. Cunoștințele și abilitățile dobândite în timpul studiilor m-au ajutat să devin un muzician și un om mai bun! Sunt încântat de alegerea de a urma cursurile Universității Naționale de Muzică din București!

Daniel Ghirvu
Artist liric, Corul de Cameră Preludiu și Corul Catedralei Sfântul Iosif

UNMB nu este orice fel de universitate. E acel „acasă” care mi-a acordat șansa de a fi parte a lumii muzicale la care visam încă din copilărie.

Concerte extraordinare susținute în fața a sute, chiar mii de oameni (Sala Palatului – Havasi, Ateneul Român, Sala Radio etc.), cursuri cu muzicieni de renume național și internațional, simpozioane, bursă în toți anii de studiu și intrarea gratuită la toate spectacolele găzduite de instituțiile partenere, toate mi-au fost dăruite de către Dumnezeu prin intermediul UNMB.

Mă înclin cu multă recunoștință în fața cadrelor didactice, mi-au oferit cel mai înalt nivel de pregătire muzicală la care puteam avea acces la o universitate din România. Fiecare curs în parte a reprezentat pentru mine un bilet unic ce îmi permitea să ajung din ce în ce mai aproape de potențialul la care nici nu știam că pot ajunge. Totodată, mi se pare impresionantă baza materială de care dispune UNMB și grija colectivă pentru întreținerea acesteia; de la cărți și colecții audio și video, partituri și instrumente muzicale până la dotările din sălile de curs și de concert, toate te așteaptă să „compui” muzicianul care îți dorești să devii.

Studiile la UNMB (licență Muzică/Pedagogie muzicală și master Educație muzicală contemporană) au avut o contribuție esențială în dezvoltarea mea profesională, m-au ajutat să obțin cele mai bune rezultate la Concursurile naționale de Titularizare și Definitivat, să-mi găsesc și să-mi construiesc identitatea ca artist și să îndrum mii de copii către exprimarea prin arta sunetelor.

Bianca Ionescu
Profesor de Ansamblu folcloric la Palatul Copiilor și de pian la Școala Populară de Arte Râmnicu Vâlcea

Studiile oferite de UNMB la specializarea Muzică/Pedagogie muzicală au contribuit enorm la dezvoltarea mea profesională.

Cunoștințele și abilitățile dobândite în cei trei ani de analiză melodică, armonică și structurală a lucrărilor din muzica clasică, folclorică și pop, alături de oportunitatea de a cânta în ansambluri vocale și vocal-instrumentale mi-au facilitat următoarele etape (master în Pop Musicology la Universitatea din Oxford, doctorat în Muzicologie la Universitatea din Surrey, UK) și îmi sunt utile în activitățile profesionale zilnice chiar și la 10 ani după absolvirea facultății.

În momentul de față sunt director adjunct și producător muzical la Powerjam Band Project (în Londra), o organizație non-profit pentru tineri muzicieni, poziție pe care mi-ar fi fost practic imposibil să o ocup fără tot ceea ce am învățat la UNMB.

Andrei Sora
Producător muzical, instrumentist, profesor și inițiator de proiecte educaționale (www.andreisora.com)

Conservatorul a fost pentru mine o adevărată revelație umană și profesională, motiv pentru care mi-am amânat studiile teologice în favoarea celor muzicale. Marile descoperiri care mi-au marcat parcursul formativ sunt legate de cursurile de Forme muzicale, Stilistică muzicală și Polifonie, dar mai cu seamă cele de Paleografie muzicală bizantină, care mi-au deschis noi perspective și m-au încurajat să explorez în domeniul componistic direcții muzicale la care nu mă gândisem până atunci. În urma selectării în formații precum Psalmodia și Gaudeamus, mi s-a oferit oportunitatea să întâlnesc muzicieni de excepție și să particip la festivaluri și simpozioane naționale și internaționale.

Le sunt profund recunoscător celor care au întemeiat și susțin în continuare specializarea Muzică religioasă, deoarece aceasta a avut marele merit de a aduna din toate colțurile țării tineri pasionați de muzica veche și autentică a Bisericii, pe care altfel nu aș fi avut ocazia să-i cunosc.

Îmi exprim întreaga admirație și gratitudine pentru profesorii care m-au instruit – unii dintre ei personalități enciclopedice, cu largi orizonturi intelectuale și spirituale – și care au reușit să-mi împărtășească nu doar cunoștințe muzicale, ci mai ales setea de cunoaștere și experiențe valoroase de viață.

Le doresc tuturor celor care aspiră să urmeze cursurile Universității Naționale de Muzică să aibă parte de cel puțin tot atâta bucurie și folos pe cât am avut eu, cu certitudinea că, în această instituție de înaltă educație artistică, excelența este posibilă pe măsura talentului și a strădaniei.

Virgil Ioan Nanu
Preot la Mănăstirea Stavropoleos din București • Compozitor de muzică bisericească și doctor în teologie

Sunt mândru și onorat de faptul că sunt absolvent al specializării Muzică religioasă din cadrul Universității Naționale de Muzică din București. Nivelul de pregătire, exigența și seriozitatea profesorilor noștri nu doar mi-au insuflat dragostea pentru muzică, ajutându-mă să dobândesc cunoștințe muzicale prețioase, ci m-au ajutat să mă dezvolt și din punct de vedere uman.

Am fost privilegiat să fac parte din formația de muzică bizantină Psalmodia, unde, datorită diversității și nivelului complex al partiturilor, am evoluat rapid din punct de vedere vocal și al auzului muzical, aspecte esențiale în domeniul în care activez acum.

Cel mai important lucru este că m-am simțit ca în sânul unei familii ai cărei membri m-au îmbogățit moral și spiritual, prin bunătatea, seriozitatea, cunoștințele și talentul de care au dat dovadă pe parcursul anilor de studii.

Parcurgerea diferitelor discipline mi-a dat noi și neprețuite cunoștințe (Armonie, Polifonie, Solfegiu, Dicteu, Estetică, Stilistică, Istoria muzicii), care mă ajută să fiu un cântăreț de operă bine pregătit, cu o viziune mai largă asupra lucrărilor muzicale pe care le abordez.

Universitatea Națională de Muzică din București mi-a pus la dispoziție toate materialele necesare pentru pregătirea licenței, iar profesorii m-au ghidat și m-au sprijinit pe tot parcursul studiilor în această prestigioasă instituție de artă și cultură.

Teodor Ilincăi
Tenor, Solist al Operei Naționale din București • Solist operă, colaborator al operelor din Londra, Paris, Berlin, München, Tokyo, Sydney, Geneva, Dresda, Hamburg, Marseille, Madrid, Barcelona, Bruxelles

Perioada studiilor a fost definitorie pentru tot ceea ce înseamnă cariera și dezvoltarea mea profesională. Profesorii pe care i-am cunoscut pe parcursul anilor de studiu m-au inspirat și mi-au condus pașii către cariera didactică. În anii petrecuți la Conservator am simțit că fac parte dintr-o familie, iar perfecționarea prin gradele didactice m-a adus înapoi peste ani în marea familie UNMB. Absolvirea specializării Muzică religioasă m-a ajutat să mă perfecționez în domeniul muzicii bizantine, în care desfășor o activitate susținută în cadrul Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș.

Robert-Cristian Popelcă
Diacon și și dirijor al corului Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș • Profesor gr. I Educație muzicală, Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân”, Curtea de Argeș

Am bătut sfios la porțile UNMB la pasul dintre milenii, o vreme în care studiile de Licență însemnau cinci ani de acumulări, de experiențe profesionale, de împliniri muzical-artistice.

M-am bucurat de înțelegerea complexă a fenomenului muzical-interpretativ, atât din perspectiva muzicii bizantine cu care eram deja familiar, cât și din cea a muzicii universale. Consider dublu avantajul abordării celor două tipuri de muzici, iar viața profesională de după absolvirea UNMB mi-a demonstrat acest fapt din plin, oferindu-mi între altele satisfacția obținerii a numeroase premii la concursuri corale naționale și internaționale prestigioase, în calitate de dirijor al unor formații corale bărbătești.

Afirm cu mândrie că la formarea mea profesională au contribuit, ca profesori, personalități de anvergură națională și internațională, din toate domeniile de studiu muzical (Muzică bizantină, Teorie, Armonie, Dirijat și Ansamblu, Istoria muzicii). Faptul că studiile teoretice s-au îmbinat permanent cu practica muzicală sub oblăduirea acestor maeștri șlefuitori de talente, l-am apreciat, îl apreciez și îl voi aprecia întotdeauna ca pe un mare atu al statutului de student UNMB: concertele corale semestriale, concertele naționale și internaționale ale ansamblului Psalmodia, participările la simpozioane de muzicologie bizantină. Încununarea formării mele muzicale a fost reprezentată de absolvirea studiilor doctorale în cadrul UNMB.

Profesorii UNMB nu doar formează viitori muzicieni, ci inspiră viitori artiști și asigură, prin simbioza maestru-ucenic, perenitatea slujirii la altarul muzicii.

Răzvan-Constantin Ștefan
Profesor titular (gr.I), Seminarul Teologic Ortodox București • Dirijor și fondator al corului bărbătesc CANTUS DOMINI • Dirijor colaborator, Corala Patriarhiei Române