Testimoniale

Îmi amintesc cu drag de cursurile pe care le frecventam alături de colegii de la compoziție, cursuri care, cu siguranță, au creat o bază solidă pentru dezvoltarea mea profesională. La disciplinele specifice pentru studenții compozitori, precum orele de practică compozițională sau cursul de strategii componistice, descopeream în fiecare săptămână ceva nou și analizam partituri selectate cu atenție de către profesori.

Mekumi Okuda
Compozitor freelancer

M-am bucurat mult să mă număr printre studenții specializării Compoziție clasică. În cei patru ani de licență am avut ocazia să intru în contact cu profesori excepționali care, pe lângă îndrumarea practică și teoretică, mi-au deschis mult viziunea, fiind totodată și modele umane, surse continue de inspirație și informații prețioase. Totodată, în UNMB există multiple oportunități de a colabora cu colegi de la alte specializări, în proiecte intra și extra-universitare, multe dintre ele recomandate sau coordonate de profesorii îndrumători.

Andrei Petrache
Compozitor freelancer • Producător muzical • Pianist jazz

Cred că nivelul general în cadrul FCMPm este ridicat, iar programa este bine adaptată. Studiile de licență m-au ajutat enorm, m-am pus la punct cu toate cele necesare (solfegiu, dicteu, auz, armonie, citire de partituri etc.) și, mai mult, m-au făcut să aprofundez serios instrumentul la care visam de multă vreme, contrabasul. Această facultate m-a ambiționat enorm în studiu și învățat, am hotărât să merg mai departe la master și doctorat și, de ce nu, poate să ajung coleg cu foștii mei profesori, la un moment dat. Un alt aspect este că m-am reîndrăgostit de muzica cultă și sunt la un pas să abordez studiile de licență și la Facultatea de Interpretare. Calitatea de student al UNMB, devenită publică datorită rețelelor de socializare, mi-a adus multe colaborări, de exemplu cu Orchestra Simfonică București și cu Filarmonica Ploiești.

Vlady Săteanu
Instrumentist jazz & rock (contrabas/chitară bas) • Membru al formației Phoenix • Muzician freelancer

Anii de facultate au fost o perfectă rampă de lansare pentru ceea ce destinul avea pregătit pentru mine mai departe, respectiv experiența de instrumentist în cadrul unui ansamblu Big Band. Performanța mea este în continuă creștere datorită pregătirii de specialitate: cunoașterea istoriei jazz-ului, a standard-urilor emblematice, abilitatea de a citi lucrările muzicale, de a asculta, reda, improviza și exprima ceea ce are de oferit această muzică constituie doar o succintă și incompletă enumerare a ceea ce am acumulat lucrând atât cu profesorii de specialitate, cât și în cadrul unor discipline extrem de utile pentru formarea oricărui muzician, precum armonia sau teoria-solfegiul-dicteul muzical, indispensabile pentru dezvoltarea unui auz muzical de temut și înțelegerea fuziunii corp-minte-muzică. Lista poate continua. Pe această cale vreau să mulțumesc profesorilor din UNMB! Sunt sigură că vor continua să inspire noi generații de muzicieni!

Diana Suciu
Muzician jazz • Instrumentist Big Band Radio, saxofon • Colaborator al Bucharest Jazz Orchestra

Anii petrecuți în cadrul UNMB m-au ajutat să dobândesc importante abilități de interpretare și înțelegere a muzicilor jazz și pop. De asemenea, sub îndrumarea cadrelor didactice, am avut șansa de a-mi dezvolta limbajul interpretativ în cadrul setului de tobe, descoperindu-mi, totodată, dragostea față de jurnalismul muzical. Consider că UNMB reprezintă un spațiu prielnic pentru evoluția tinerilor muzicieni, în care studiul muzicii culte se îmbină armonios cu pop-ul și cu muzica jazz.

Alex Mușat
Percuționist jazz • Jurnalist muzical

Sunt unul dintre absolvenții facultății de compoziție din cadrul UNMB, facultate ce m-a găzduit și îndrumat pe parcursul a 6 ani de studiu (Compoziție muzică ușoară, licență; Stil și limbaj compozițional, master), unde profesori pasionați au contribuit la descoperirea și dezvoltarea mea intelectuală și profesională. Pe parcursul acestor ani am învățat să înțeleg muzica atât din punct de vedere tehnic, cât și abstract, am devenit mai curios și mai însetat de nou. Am câștigat premii la diferite concursuri naționale și internaționale de compoziție, dar mai important este că am câștigat numeroși prieteni, de la colegi până la profesori.

În prezent activez ca profesor, compozitor, aranjor, producător, chitarist și pianist, iar pasiunea pentru muzică pare să crească pe zi ce trece, motiv pentru care mă simt binecuvântat. Confucius spunea că „Dacă faci ceea ce-ți place, nu vei munci nicio zi din viața ta”. Eu iubesc fiecare lucru ce-l fac prin artă, cu toate emoțiile pe care le presupune ea, de la durere la extaz. Pot spune că artei mi-am dedicat viața.

Ionuț Teodorescu
Profesor Școala de muzică nr. 4, București • Compozitor freelancer • Aranjor muzică • Producător muzical • Chitarist și pianist

La cursurile de compoziție profesorii m-au sprijinit întotdeauna și m-au urmărit îndeaproape. Am primit sfaturi constructive pentru a-mi îmbunătăți lucrările și am fost felicitată ori de câte ori am prezentat lucrări bune.

Ce mi-a plăcut cel mai tare a fost faptul că de fiecare dată eram încurajați sa venim cu idei noi spre a ne dezvolta abilitățile de compozitor. Clasa de compoziție deborda de entuziasm datorită energiei care se crea când ne ascultam lucrările unul altuia. În anul 3 de studiu am fost dublu premiată în cadrul festivalului George Grigoriu pentru compoziția „We don’t care”. În prezent, activez în industria muzicii pop, unde am colaborat cu numeroși artiști de renume.

Flavia Zoe
Compozitor muzică pop • Cântăreață muzică pop • Muzician freelancer

Zâmbesc mereu când îmi aduc aminte de perioada examenelor de admitere, când am pășit pe holurile UNMB, entuziasmată și emoționată. Iată-mă acum purtând cu mândrie titlul de compozitor muzică ușoară/pop, absolventă a studiilor de licență și masterandă a aceleiași secții, pe care am urmat-o cu drag și perseverență sub îndrumarea profesorului de specialitate – un cadru didactic model, care a constituit o inspirație și un sprijin nelipsit în tot acest timp.

De-a lungul anilor de studenție, am participat la numeroase evenimente, precum concursurile de pian ale universității, Festivalul Chei, superbele concerte ale secției de Compoziție Jazz și Muzică Ușoară, emoționantele concerte corale și multe alte momente artistice care s-au adăugat în buchetul experienței mele muzicale.
Încă de pe băncile facultății am reușit să descopăr frumusețea teatrului muzical, performând la Teatrul Metropolis și alte teatre private. Am fost director muzical în cadrul unei televiziuni, am lucrat la radio, iar în prezent sunt angajată într-un studio, ca regizor de sunet. Mă consider fericită și norocoasă că lucrez în domeniul pentru care m-am pregătit și mă pregătesc în continuare. Sunt recunoscătoare profesorilor care m-au format, fără de care n-aș fi ajuns ceea ce sunt!

Alexa Vangu
Compozitor muzică ușoară • Cântăreață muzică pop • Regizor muzical Grupul Editorial Art

Studiile la UNMB m-au ajutat să-mi descopăr pasiunea pentru muzica de film, care este acum o parte semnificativă a carierei mele. Nivelul înalt de pregătire la cursuri precum teorie-solfegiu-dicteu, armonie și compoziție muzică ușoară a contribuit la evoluția mea stilistică și la formarea unei identități muzicale recognoscibile.

Adina Nelu
Producător muzical • Compozitoare muzică de film • Compozitoare și cântăreață muzică ușoară/pop

Am urmat studiile de licență și master în Compoziție clasică în cadrul UNMB. Apoi, după ce am studiat muzica tradițională în Indonezia (Gamelan), am urmat studiile de doctorat în cadrul aceleiași instituții, teza de doctorat fiind intitulată „Influențe reciproce între muzica occidentală savantă și gamelanul indonezian”. În timpul studiilor am participat la diferite cursuri de măiestrie și am obținut premii la concursuri naționale și internaționale de compoziție. O bună parte a activității mele este în continuare dedicată promovării culturii tradiționale a insulei Bali (Indonezia), inclusiv în rândul studenților, prin cursurile de Ansamblu Gamelan pe care le susțin în cadrul UNMB. Mulțumesc UNMB pentru toate oportunitățile pe care mi le-a oferit în formarea mea profesională!

Lucian Zbarcea
Regizor muzical (SRR) • Membru al UCMR • Președinte al Asociației „Jepun Bali” • Fondator și lider al ansamblului „Gamelan Jepun Bali”