Jazz și culturi muzicale pop

Cei doi ani de master desfăşuraţi sub titulatura Jazz şi culturi muzicale pop propun un traseu educaţional complex şi ambiţios. Studenţii sunt invitaţi şi ȋnvăţaţi să-şi creeze propriile metode de perfecţionare ȋn profesie, să asimileze tehnici şi limbaje noi, să găsească oportunităţi pentru punerea ȋn valoare a operelor proprii şi, mai ales, să-şi antreneze creativitatea prin demersuri care să le reprezinte propria personalitate artistică.

Programul este conceput ca un stagiu de pregătire pentru formarea unor artişti cu personalităţi distincte şi libertate de expresie asumată, care pot colabora eficient ȋntre ei, evalua situaţii dificile, coordona echipe şi concepe proiecte originale. Acesta este de fapt şi un posibil portret robot al celui care practică serios arta spectacolului.

Proiectele colective semestriale, coordonate pe rând de câte un student, reprezintă una dintre modalitățile prin care dorim să atingem aceste obiective. Pe lângă cursurile de specialitate, studentul îşi completează cunoştinţele muzicale prin cursuri complementare, cu valențe uneori interdisciplinare.

Forma de învățământ: cu frecvență

Durata programului: 2 ani

Număr credite: 120 ECTS

Limba de predare: română

Curriculum

Experiența studenților

În anii petrecuți la UNMB (secția Compoziție jazz, apoi master Jazz) am avut oportunitatea de a studia sub atenta îndrumare a unor profesori de specialitate de înalt calibru. A fost contextul potrivit care m-a ajutat să devin muzicianul de astăzi. Am avut ocazia să învăț nenumărate lucruri practice, împărtășite de profesori implicați. Pe parcursul studiilor de licență și master la UNMB, am câștigat distincții importante, precum premiul pentru cel mai bun instrumentist la „Festivalul Internațional Studențesc de Jazz” din Târgu Mureș (2011) sau trofeul concursului „Festivalul Ziua Chitarelor” (București, ediția I). Fără aceste baze puse în facultate, fără tehnicile studiate, n-aș fi reușit să devin un instrumentist versatil si creativ.

Ciprian Pop
Muzician jazz freelancer • Profesor la secția de Jazz în cadrul Academiei ICon Arts 2022 • Membru în diverse formații muzicale • Colaborator Opera Comică București, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, Opera Națională București

Pentru mine, Masterul la Jazz și Culturi Muzicale Pop a însemnat mai mult decât niște simple cursuri. A însemnat o inspirație constantă din partea profesorilor, dar și a colegilor de clasă, în rândul cărora am reușit să găsesc muzicieni alături de care mi-am format propria formație, The Groovy Bastards. Am primit întotdeauna un sprijin necondiționat din partea profesorilor, care ne-au recomandat altor muzicieni și ne-au ajutat în găsirea unor oportunități de a participa la diverse festivaluri și concerte.

Andrei Bălașa
Chitarist • Compozitor muzică pop (rock) • Conducător al formației The Groovy Bastards • Fost membru al formațiilor Iris și Hara

Profesori de specialitate

Anterioară
Următoare