Stil și limbaj compozițional

În cei doi ani de masterat, studenții sunt orientați către știința articulării formelor muzicale mari, proiectul masteral constând în compunerea unei lucrări de mari dimensiuni în genurile vocal-instrumental (cantată, oratoriu, simfonie) sau coregrafic (balet).

Totodată, studenții au ocazia să participe la proiecte colective de compoziție, la conferințe și masterclass-uri susținute de mari personalități ale componisticii mondiale, precum și la alte proiecte punctuale realizate de către UNMB în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Muzeul Național „George Enescu”, Filarmonica „George Enescu” din București, Institutul Goethe, Colegiul Noua Europă și alte instituții culturale europene, care le modelează muzica și opțiunile stilistice.

Sporul intelectual, estetic și tehnic al studenților la SLC poate fi evaluat prin multitudinea de premii și comenzi pe care absolvenții acestui program masteral le-au primit de-a lungul vremii.

Forma de învățământ: cu frecvență

Durata programului: 2 ani

Număr credite: 120 ECTS

Limba de predare: română

Curriculum

Experiența studenților

Masterul Stil și limbaj compozițional a fost cea mai bună alegere pentru mine la acea vreme. Sunt câteva aspecte care mă determină să spun acest lucru. Faptul că lucrarea de disertație se interpretează de către orchestra universității la finalul masterului mi-a permis să îmi aprofundez scriitura pentru orchestră. Diversitatea cursurilor mi-a alimentat constant curiozitatea și bazinul de inspirație. Discuțiile din cadrul cursurilor au contribuit în mod decisiv la formarea propriului meu făgaș componistic. Cursuri precum „Heterofonia în muzica barocă” sau „Curente, stiluri și limbaje” au condus în mod direct la o ideație componistică mult mai bogată și mai plină de sens. Posibilitatea de a studia în străinătate prin bursele Erasmus, opțiunea fără de care nu aș fi putut să îmi continui formarea profesională în Birmingham. Posibilitatea de a participa la cursuri și workshop-uri de specialitate, inclusiv prin bursele oferite de către universitate; una din acestea mi-a permis să particip la International Summer Academy, în Austria, unde am studiat compoziția două săptămâni cu Isabel Mundry.

Sebastian Androne-Nakanishi
Compozitor freelancer, desemnat Compozitorul Anului 2022 de către International Classic Music Awards • Membru al U.C.M.R.

Studiile din cadrul UNMB mi-au oferit șansa dezvoltării ca muzician complet, acoperind o mulțime de arii ale pregătirii necesare unui compozitor în formare. Programul de masterat Stil și limbaj compozițional este unul ancorat în realitatea muzicală și în nevoile reale ale unui compozitor contemporan, la cursurile de specialitate parcurgând cele mai actuale și relevante direcții în compoziție. Mediul prielnic m-a stimulat să particip la numeroase concursuri și am beneficiat și de bursa de excelență, recunoaștere a meritelor extra-universitare. Cu toate acestea, cea mai valoroasă resursă sunt oamenii pe care i-am cunoscut și cu care am colaborat în universitate!

George-Ioan Păiș
Compozitor freelancer

Continuarea studiilor de masterat – Stil și limbaj compozițional – la Universitatea Națională de Muzică din București a reprezentat desăvârșirea și aprofundarea cunoștințelor acumulate în anii precedenți. Complexitatea materiilor este ridicată, însă vine în continuarea firească a programei anilor de licență (Compoziție clasică în cazul meu). Ca student ai nevoie de îndrumare și de motivare, iar eu am simțit asta din partea profesorilor de specialitate atât în plan profesional, cât și uman. UNMB nu înseamnă însă doar o resursă umană deosebită, ci și referințe prețioase, cărți, metode, partituri și înregistrări regăsite în Bibliotecă și Mediatecă.

Dan Andrei Nicolae Popescu
Compozitor freelancer • Regizor muzical Societatea Română de Radiodifuziune • Membru al U.C.M.R.

După absolvirea studiilor de licență în Compoziție, următorul pas natural a fost să urmez programul de master în Stil și limbaj compozițional. Am ales acest program pentru numeroasele oportunități pe care mi le-a oferit: îndrumare individuală de excelență pe plan creativ și analitic atât prin cursurile oferite de cadrele didactice, cât și prin participarea la conferințe, simpozioane, master-class-uri și mobilități naționale și internaționale, șansa de a obține burse de studiu și de excelență oferite de Universitate sau de partenerii acesteia sau posibilitatea de a lucra în echipa secretariatului muzical pentru organizarea concertelor, festivalurilor și concursurilor din cadrul UNMB și nu numai.

Datorită specificului programului de Compoziție din ciclul de master, marea majoritate a cursurilor se desfășoară în grupuri restrânse sau individual. Astfel, relația student-profesor trece într-o altă dimensiune: este centrată pe dialog și schimb de idei, este personalizată în funcție de interesele, direcția de dezvoltare și capacitățile fiecăruia.

Programele de studii ale UNMB sunt create pentru a contribui la dezvoltarea multilaterală a abilităților studenților, oferind competențe pe plan muzical, creativ, organizatoric sau antreprenorial.

Sunt și am fost mereu o fire foarte dinamică, implicată în activități extracurriculare chiar din primii ani de facultate: politica UNMB referitoare la masteranzii activi pe plan profesional mi-a oferit libertatea de a-mi putea urma cele două mari pasiuni – compoziția și managementul.

Cristina Uruc
Compozitoare • Manager interimar ARTEXIM - organizatorul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu

Profesori de specialitate

Anterioară
Următoare