Dan Racoveanu

Conf. univ. dr.
Discipline predate:
Basso continuo, Forme și stiluri în barocul muzical, Imagine și realizare în interpretarea muzicală, Muzică barocă, Orgă
Contact:

Dan Racoveanu, licențiat al Universității Naționale de Muzică, Bucureşti – orgă şi dirijat de orchestră, îşi continuă studiile la Academia Sibelius – Helsinki. Participă la cursurile unor prestigioase academii precum: Academia de Muzică Veche – Innsbruck, Academia Bach – Porrentruy, Academia Internaţională Bach – Stuttgart, atât în calitate de organist cât şi de dirijor, sub îndrumarea muzicienilor: Michael Radulescu, Harald Vogel, Jesper Christensen, Helmuth Rilling, Ludger Lohmann.

În aprilie 2000 interpretează la Atheneul Român, în primă audiţie în România, coralele “Neumeister” de J. S. Bach (descoperite în 1984) și, tot la Atheneu, organizează în premieră în România primul festival de muzică barocă pe instrumente de epocă. Interpretează și înregistrează din ciclul Livre du Saint Sacrement (p. a. r.) de Olivier Messiaen. 

Obține titlul de doctor în 2005 cu teza “Basso continuo – o practică redescoperită”, apreciată Summa cum laude, iar 2012 – 2013 este bursier postdoctoral MIDAS.

Din 2007 este invitat anual la Atelierele de Muzica Veche de la Tréport (Franța) pentru a ține masterclass-uri de orgă și basso continuo.

Susţine numeroase recitaluri în Germania, Elveţia, Franţa, Finlanda, Italia, Polonia, Irlanda, Anglia și promovează literatura de orgă la patru mâini, realizând transcripții după Enescu, Lipatti, Mendelssohn, Wagner. 

În 2007 inaugurează orga din sala Enescu, implicându-se în proiectul constructorilor Stemmer, Dutli (COT). Donează UNMB o orgă de studiu, ocupându-se permanent de întreținerea și acordajul clavecinelor.

În prezent este titularul clasei de orgă, predând și Basso continuo, disciplină pe care a introdus-o în 1994 pentru prima oară în România.