Răzvan-Constantin Ștefan
Am bătut sfios la porțile UNMB la pasul dintre milenii, o vreme în care studiile de Licență însemnau cinci ani de acumulări, de experiențe profesionale, de împliniri muzical-artistice.
M-am bucurat de înțelegerea complexă a fenomenului muzical-interpretativ, atât din perspectiva muzicii bizantine cu care eram deja familiar, cât și din cea a muzicii universale. Consider dublu avantajul abordării celor două tipuri de muzici, iar viața profesională de după absolvirea UNMB mi-a demonstrat acest fapt din plin, oferindu-mi între altele satisfacția obținerii a numeroase premii la concursuri corale naționale și internaționale prestigioase, în calitate de dirijor al unor formații corale bărbătești.
Afirm cu mândrie că la formarea mea profesională au contribuit, ca profesori, personalități de anvergură națională și internațională, din toate domeniile de studiu muzical (Muzică bizantină, Teorie, Armonie, Dirijat și Ansamblu, Istoria muzicii). Faptul că studiile teoretice s-au îmbinat permanent cu practica muzicală sub oblăduirea acestor maeștri șlefuitori de talente, l-am apreciat, îl apreciez și îl voi aprecia întotdeauna ca pe un mare atu al statutului de student UNMB: concertele corale semestriale, concertele naționale și internaționale ale ansamblului Psalmodia, participările la simpozioane de muzicologie bizantină. Încununarea formării mele muzicale a fost reprezentată de absolvirea studiilor doctorale în cadrul UNMB.
Profesorii UNMB nu doar formează viitori muzicieni, ci inspiră viitori artiști și asigură, prin simbioza maestru-ucenic, perenitatea slujirii la altarul muzicii.