Despre SAS-UNMB

Societatea Antreprenorială Studențească a Universității Naționale de Muzică din București (denumită în continuare SAS-UNMB) a fost înființată prin Hotărârea Senatului Universității Naționale de Muzică București (denumită în continuare UNMB) din data de 28.03.2018. SAS-UNMB s-a constituit ca structură unică fără personalitate juridică la nivelul Universității, fiind subordonată academic Senatului și administrativ Rectorului UNMB. Organizarea și funcționarea SAS-UNMB este reglementată de Ordinul MEN nr. 3262/2017, de prezentul Regulament și de Metodologia de aplicare a Regulamentului de organizare și funcționare a SAS-UNMB. Scopul SAS-UNMB este acela de a sprijini, dezvolta și încuraja spiritul antreprenorial în comunitatea academică, facilitând crearea de legături între mediul universitar și mediul de afaceri și familiarizarea studenților cu mediul real economic.

Activitatea SAS-UNMB se adresează:

  • studenților și doctoranzilor UNMB, indiferent de programul de studiu pe care aceștia îl frecventează sau de forma de învățământ, inclusiv studenților veniți la studii prin programe de mobilități;
  • absolvenților proprii în primii 3 ani de la absolvire.

Activitatea SAS-UNMB

LEADERSHIP ÎN MUZICĂ. Sesiuni de mentorat și concurs de proiecte antreprenoriale (CNFIS-FDI-2022-0438)

La începutul anului 2022, echipa SAS-UNMB a participat la Competiția FDI 2022, obținând finanțare pentru derularea proiectului „LEADERSHIP ÎN MUZICĂ. Sesiuni de mentorat și concurs de proiecte antreprenoriale” (CNFIS-FDI-2022-0438). Programul de mentorat a cuprins un concurs de proiecte – „Antreprenor la UNMB” – adresat studenților UNMB din toate ciclurile și programele de studii și absolvenților care au finalizat studiile în ultimii trei ani. Participarea s-a realizat individual sau pe echipe, iar în urma concursului, s-au implementat 7 proiecte studențești, fiecare finanțat cu suma de 5000 de lei.

În cadrul proiectului, s-a derulat și programul de formare „Leadership în muzică”, o serie-pilot ce a cuprins cinci conferințe de mentorat în prezența unor personalități-pilon atât din peisajul muzicii clasice, cât și din industria muzicală: Cristian Măcelaru, Mihai Constantinescu, Marin Cazacu, Anca Lupeș, Olga Juverdeanu. Seria de întâlniri s-a desfășurat în format hibrid, fizic (la sediul UNMB) și online, oferind astfel posibilitatea participării studenților și absolvenților din UNMB și de la universitățile partenere din Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Galați, Târgu Mureș, Arad, Târgoviște și Craiova. Perioada de desfășurare a proiectului: 15 aprilie – 15 decembrie 2022.

LEADERSHIP ÎN MUZICĂ II. Activități de mentorat și concurs de proiecte antreprenoriale (CNFIS-FDI-2023-F-0631)

La începutul anului 2023, echipa SAS-UNMB a obținut finanțare, pentru al doilea an la rând, pentru derularea proiectului FDI „LEADERSHIP ÎN MUZICĂ II. Activități de mentorat și concurs de proiecte antreprenoriale” (CNFIS-FDI-2023-F-0631). Proiectul a debutat cu organizarea celei de-a doua ediții a Concursului Antreprenor la UNMB – adresat studenților UNMB din toate ciclurile și programele de studii și absolvenților care au finalizat studiile în ultimii trei ani. Studenții au participat individual sau în echipe, iar în urma jurizării, cinci proiecte studențești au fost implementate, fiecare beneficiind de o finanțare de 7000 de lei.

În luna septembrie, tot în cadrul proiectului s-a lansat programul-pilot de internship Leadership în muzică, prin intermediul căruia 21 studenți au avut ocazia să desfășoare stagii de practică în cadrul unor instituții și evenimente de renume din viața muzicală bucureșteană:

  • ARTEXIM (13 locuri) – studenții au avut avea ocazia să pătrundă în culisele unuia dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică ale lumii, Festivalul Internațional George Enescu 2023, în departamente precum Însoțire artiști, Hospitality sau Transport internațional.
  • Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (3 locuri) – entitate istorică și reprezentativă pentru promovarea și susținerea creației muzicale românești, prin comenzi și tipăriri de lucrări, organizare de concerte și festivaluri și prin valorificarea patrimoniului muzical național. Aici studenții au intrat în contact cu arhivele celei mai vechi și mai prestigioase organizații profesionale din domeniul muzical.
  • Romanian Artists Worldwide Association – RAW Music (5 locuri) a oferit studenților șansa de a face parte din echipa de organizare a celui mai mare eveniment dedicat industriei muzicale din România: Conferința Internațională Mastering the Music Business și MMB Showcase Festival.

Sub același generic – Leadership în muzică – s-au desfășurat și trei noi întâlniri de mentorat în prezența unor personalități-pilon ce provin atât din peisajul muzicii clasice, cât și din industria muzicală: Emil Pantelimon – managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Dan Dediu – președintele UCMR și Tudor Chirilă – solist și fondator Vama. Seria de întâlniri s-a desfășurat în format hibrid, fizic (la sediul UNMB) și online, oferind astfel posibilitatea participării studenților și absolvenților din UNMB și de la universitățile partenere din Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Galați, Târgu Mureș, Arad, Târgoviște și Craiova. Totodată, în urma activităților din cadrul proiectului, SAS-UNMB și-a îmbogățit rețeaua de parteneri cu încă 11 entități. Perioada de desfășurare a proiectului a fost 18 aprilie – 15 decembrie 2023.