Concursul de proiecte antreprenoriale studențești

Antreprenor la UNMB – Ediția a II-a (2023)

Despre concurs

Organizată în cadrul proiectului „LEADERSHIP ÎN MUZICĂ II. Activități de mentorat și concurs de proiecte antreprenoriale” – finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (CNFIS-FDI-2023-0631) –, cea de-a doua ediție a Concursului de proiecte studențești Antreprenor la UNMB s-a adresat, în continuare, studenților UNMB din toate ciclurile și programele de studii, precum și absolvenților care au finalizat studiile în ultimii trei ani. Individual sau în echipe, participanții au avut la dispoziție cinci categorii în care să încadreze proiectele depuse: organizare de concerte și recitaluri; proiecte discografice și editoriale; conferințe și expoziții; proiecte multimedia și online; proiecte educative.

Evenimentul a fost pregătit, la fel ca la prima ediție, printr-o serie de sesiuni de informare și mentorat. Primele două au avut loc pe 4 și 8 mai, la sediul UNMB și online, conduse de CS II dr. Cătălin Crețu, iar următoarele două sesiuni s-au desfășurat în 16 și 30 mai, la Sala de Vizionări a UNMB, și online, pe platforma ZOOM. La aceste sesiuni, CS II dr. Cătălin Crețu, conf. univ. dr. Adriana Maier și drd. Ana Diaconu au discutat cu participanții aspecte de interes în conceperea și scrierea proiectelor și le-au oferit sfaturi și soluții pentru ca proiectele schițate să prindă contur.

Evaluarea proiectelor studențești s-a realizat de către un juriu alcătuit din cadre didactice din UNMB, cu expertiză în managementul artistic: prof. univ. dr. dr.h.c. Valentina Sandu-Dediu, conf. univ. dr. Iulian-Bogdan Vodă și c.d.a. dr. Monica Isăcescu. În urma rezultatelor spectaculoase de la prima ediție, am considerat oportună și am reușit creșterea finanțării per proiect, de la 5000 la 7000 de lei. 

Evenimente de mentorat

Proiecte câștigătoare

În etapa finală din 13 iunie, care a avut loc la Sala de Vizionări a UNMB, juriul a decis cele cinci proiecte care au primit finanțarea de 7000 lei:

  1. Ioan Bănescu, master II, chitară: Povești muzicale contemporane;
  2. Vlad Briciu, anul IV, compoziție jazz: Human Song – Jazz Portraits;
  3. Ariadna Iliescu, master I, stil și limbaj compozițional: Laboratorul de teatru muzical;
  4. George Matei, anul II, muzică religioasă: Colecții muzicale bizantine inedite: Amfilohie Iordănescu, Noul Doxastar;
  5. Valeria Răducanu, master II, violă: Ne reVEDE(M)2 cu muzică nouă românească.

 

1. Povești muzicale contemporane

Din dorința de a aduce muzica contemporană mai aproape de inimile tinerilor ascultători, proiectul Povești muzicale contemporane, inițiat de Ioan Bănescu, a oferit o experiență unică și captivantă elevilor prin cele trei recitaluri susținute în spații educaționale din București, care i-au purtat pe tinerii ascultători în universul poveștilor tradiționale românești.

Cu ajutorul unei viziuni sincretice și amuzante, cei cinci artiști (compozitorul Toma Verly, actorul Ionel Barac, flautistul Bogdan Preda și chitariștii Costin Soare și Ioan Bănescu) au realizat un spectacol captivant, cu elemente de recuzită, mișcare scenică și intervenții actoricești care au dat viață unor povești bine-cunoscute: Punguța cu doi bani, Capra cu trei iezi, Camera divorțaților și Ciorba de piatră. Prin puntea creată între muzică și povești, proiectul a avut ca scop cultivarea curiozității și stimularea imaginației copiilor, oferind o experiență culturală care să-i inspire și să-i însoțească atât pe cei mici, cât și pe profesorii lor în călătoria spre descoperirea frumuseții muzicii clasice contemporane.

Recitaluri:

  • 6 decembrie, ora 10:00 – Școala Gimnazială Politehnica;
  • 8 decembrie, ora 9:00 – Școala Gimnazială nr. 197;
  • 8 decembrie, ora 15:00 – Centrul Comunitar Generații al Fundației Regale Margareta a României.

 

2. Human Song – Jazz Portraits

Proiectul Human Song – Jazz Portraits, propus de Vlad Briciu și Sorina Rotaru, este un concept îndrăzneț care s-a născut de la premisa că asocierea muzicii jazz cu personalitatea, experiențele și preferințele oamenilor este importantă pe termen lung pentru schimbarea percepției asupra acestui gen muzical. Așadar, proiectul a avut ca scop final realizarea unor portrete muzicale inspirate din poveștile de viață ale unor personalități cunoscute din diverse domenii: Costin Roșu (fondator Jazz Syndicate LiveSessions), Geanina Corondan (jurnalist), Aida Economu (actriță, fondator GALERIA), Raluca Leafu (fondator Joule Project & Bon Bijou), Amalia Săftoiu (fondator AMI AMALIA), Serin Jemaa (actriță, creative director la Cuibul Artiștilor), Hamid Nicola Katrib (artist, designer) și Adrian Nartea (actor, prezentator TV).

Pentru a contura portretele muzicale, echipa proiectului a realizat interviuri cu muzele, (disponibile pe YouTube), iar dialogurile muzicale de la finalul discuțiilor au contribuit la o schițare cât mai fidelă a portretelor. După ce această etapă a fost finalizată cu succes, cei șase muzicieni – Vlad Briciu, Sorina Rotaru, Alexandru Olteanu, Mike Alex, Răzvan Florescu și Philip Goron – au conceput portretele muzicale, pe care le-au înregistrat și interpretat în concerte, la Casa Burgheză din București (2 decembrie) și la Teatrul Național de Operă și Operetă Nae Leonard din Galați (8 decembrie). Portretele muzicale au fost încărcate pe platformele YouTube și SoundCloud și le veți putea asculta și live, în concertele pe care le vor susține în perioada următoare.