Oxana Corjos

Lector univ. dr.
Discipline predate:
Pian complementar
Contact:

Educație

  • Doctor în Muzică, Universitatea Națională de Muzică București (2017)
  • Licență, Universitatea Națională de Muzică București (1994)

Biografie

Oxana Corjos a studiat la Universitatea Națională de Muzică București (secția Pian), sub îndrumarea maestrului Dan Grigore. A fost distinsă cu numeroase premii, printre care amintim cele obținute la Roma (1991) și Barcelona (1986).

Considerată una dintre cele mai importante prezențe pianistice ale generației sale, Oxana Corjos este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură și un repertoriu impresionant, fiind apreciată, în mod special, pentru interpretarea celor două concerte de Brahms. A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română, unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles.

Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Cameră și Orchestra Națională Radio, Orchestra Română de Tineret, precum și cu cele mai reprezentative orchestre filarmonice din țară. A realizat turnee în Elveția, Spania, Italia, Macedonia, Republica Moldova, concertând în săli de prestigiu precum Tonhalle, Auditorium Parco della Musica, Palau de la Música. Totodată, a fost invitată să concerteze în festivalurile „Toamna Muzicală Clujeană”, „Gustav Mahler”, „Alto Adige” și a susținut recitaluri organizate de ICR la Londra, Berlin, Chișinău.

În paralel cu activitatea concertistică, Oxana Corjos predă la Universitatea Națională de Muzică București.

Publicații și înregistrări

  • Volum: Brahms versus Strauss? Simfonismul german târziu reflectat în creația concertistică pentru pian, Editura UNMB, București, 2018.
  • CD: Brahms Piano Concerto No. 2, Cristian Mandeal – dirijor, Oxana Corjos – pian, Filarmonica „George Enescu”, Eurostar, București, 2022.
  • Înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română, cu lucrări de J.S. Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, R. Strauss, Mussorgski, Debussy, Ravel, Prokofiev etc.

© Foto: Virgil Oprina