Dirijat orchestră

Curriculum

Experiența studenților

UNMB a înlesnit nu doar drumul meu către podiumul orchestrelor simfonice, dar și înțelegerea că actul muzical, sub orice formă, necesită o pregătire care implică o serie de calități precum viziune artistică, seriozitate, creativitate, răbdare și perseverență. Am văzut aceste calități în profesorii care au șlefuit cu deosebită atenție și remarcabil profesionalism formarea mea ca muzician, pe parcursul anilor de studenție, ani în care am beneficiat de cele mai bune condiții de studiu, materiale didactice, partituri, stagii de orchestră și cursuri de măiestrie dirijorală. Acum, atât în activitatea dirijorală, cât și în cea managerială, pot spune că experiența și cunoștințele dobândite la UNMB au reprezentat pentru mine o importantă carte de vizită în Europa muzicală.

Alexandru-Ionuț Mija
Dirijor orchestră • Manager proiecte Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

În cei doi ani de studii de master (Stilistică dirijorală – orchestră), am fost îndrumat de profesori extrem de bine pregătiți, dedicați și răbdători, pe care îi întâlnim și în ziua de azi în elita muzicii românești. Simt permanent că munca lor și-a pus amprenta în activitatea mea profesională, deoarece au lucrat intensiv la capacitatea mea de a înțelege în mod profund orice tip de muzică. Fiind dirijor permanent la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și la Opera Comică pentru Copii, fiecare nou spectacol pe care îl punem în scenă îmi testează cunoștințele și abilitățile muzicale. Sunt recunoscător pentru nivelul de pregătire oferit de UNMB prin calitatea superioară a cursurilor și prin oportunitățile pe care le pune la dispoziția studenților. Faptul că am putut asista la repetițiile Orchestrelor Radiodifuziunii, Operei Naționale București și Filarmonicii „George Enescu”, prin parteneriatele încheiate de UNMB, m-a ajutat să înțeleg în detaliu ce înseamnă munca dirijorului din spatele concertului.

Alexandru Ilie
Dirijor al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” • Dirijor al Operei Comice pentru Copii

Am absolvit programele de licență (Dirijat orchestră) și master (Stilistică dirijorală) din cadrul UNMB, iar calitatea de un înalt nivel a cursurilor susținute de profesori renumiți în domeniul artistic, dar și șansa de a participa la seminarii, conferințe sau concerte desfășurate în cadrul UNMB, coroborate cu cele două burse (Erasmus și CEEPUS) obținute la Academia de Muzică „Karol Lipinski” din Wroclaw, Polonia, au constituit aspecte definitorii în evoluția mea profesională atât din punct de vedere artistic, cât și dirijoral. În anii petrecuți la UNMB am acumulat foarte multe informații importante care ulterior au fost de real folos în colaborările mele cu majoritatea orchestrelor din țară (precum Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Filarmonica „Moldova” din Iași sau Filarmonica „Banatul” din Timișoara), dar și din străinătate (Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, ESMAE Orchestra din Porto, Orchestra Simfonică din Coimbra, Filarmonica „Serghei Lunchevici” din Chișinău sau Orchestrele filarmonice din Kielce, Lublin, Zabrze sau Rzeszow din Polonia).

Constantin Grigore
Dirijor, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” • Dirijor și membru fondator al Orchestrei Camerata Regală

Profesori de specialitate

Anterioară
Următoare