PerformArt 2021: Strategii educaționale
pentru performanța muzicală – între
provocările contemporane și piața muncii

Dezvoltarea unor mecanisme și strategii pentru creșterea perfomanței artistice a elevilor muzicieni și direcționarea acestora către învățământul superior, mai ales la specializările deficitare pe piața muncii (contrabas, fagot, trompetă, corn, trombon, tubă) în vederea incluziunii sociale; perfecționarea cadrelor didactice din liceele de muzică, în special în zonele defavorizate din sudul țării.

Parteneri – 35 de colegii și licee de muzică din România
Durata proiectului: 15.05 -15.12 2021

  • Masterclass-uri instrumentale individuale și colective cu participarea a 46 de cadre didactice din UNMB și peste 1300 de elevi din instituțiile partenere. Ele s-au adresat atât elevilor cât și cadrelor didactice din licee, pentru clarificarea metodelor de studiu și de predare
  • Peste 20 de workshop-uri teoretice colective cu participarea a 4 cadre didactice de specialitate din UNMB și peste 200 de elevi din liceele partenere care au solicitat astfel de activități.
  • Instrument pedagogic modern (ghid) dedicat disciplinelor muzicale fundamentale, sub forma unor lecții audio-vizuale. Prototipul realizat va fi dezvoltat pe platforma proiectului
  • Consilierea elevilor și a părinților în cadrul unor întâlniri cu profesori din UNMB, temă abordată și în cadrul unor discuții dintre echipa proiectului și conducerea instituțiilor partenere.
  • Repararea, întreținerea și reglarea a peste 10 instrumente vechi sau deteriorate din liceele partenere, contribuind astfel la încurajarea performanței elevilor.
  • Concurs național de contrabas dedicat elevilor și studenților, cu premii în valoare de 8000 de ron și seturi de corzi profesionale.
  • Recital al premianților Concursului național de contrabas destinat elevilor și studenților.
  • Dezvoltarea platformei dedicată proiectului.

GALERIE FOTO

GALERIE VIDEO

Concursul național de contrabas dedicat elevilor și studenților a urmărit coagularea comunității de contrabasiști profesioniști din România prin (re)activarea legăturilor dintre mentori și discipoli pe traseul: elev – student – profesor – artist – instrumentist. Alături de profesori universitari s-a avut în vedere și implicarea cadrelor didactice din mediul preuniversitar, în scopul unei evaluări colective, transparente și echilibrate.
Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni :

  1. Secțiunea Elevi , 5 categorii de vârstă;
  2. Secțiunea Studenți, 2 categorii.

 

VEZI PAGINA CONCURSULUI

GHID MULTIMEDIA

INCURSIUNI ÎN LUMEA SUNETELOR

Un instrument pedagogic multimedia dedicat disciplinelor muzicale fundamentale, sub forma unor lecții audio-vizuale. Tematici abordate:

  1. Muzica tonală. Melodia și armonia. – prof. univ. dr. Olguța Lupu
  2. O scurtă călătorie prin lumea… elementelor metro-ritmice – conf. univ. dr. Tatiana Hilca
  3. Hemiola – cazuri și necazuri – conf. univ. dr. Bogdan Vodă
  4. Intervalele. – lect. univ. dr. Mihai Murariu

INTERNATIONAL

Proiectul a sprijinit organizarea la UNMB a patru evenimente cu participare internațională, cu implicarea unor profesori de renume la disciplinele: corn, fagot, clarinet. În acest context a fost organizat și un recital educativ.

ECHIPA

CĂTĂLIN CREȚU
coordonator proiect
CLAUDIU ROȘIU
tehnician audio
CRISTINA-ANCA POPESCU-STĂNEȘTI
asistent de proiect
DORINA COSTOVICI
responsabil resurse umane
EUGENIA TOMA
responsabil achiziții
GABRIELA STOICA
contabil
ȘERBAN JIPA
grafician
SORIN ANTONESCU
tehnician foto-video