Câștigătorul marelui premiu la Concursul de compoziție Carl von Ossietzky

”Datorez enorm maestrului Dan Dediu și UNMB”


Pe 6 februarie, tânărul compozitor Vlad Răzvan Baciu, care și-a finalizat doctoratul la UNMB în 2017, a câștigat marele premiu la Concursul de compoziție Carl von Ossietzky, organizat de Universitatea din Oldenburg (Germania).

BACIU_picture

Lucrarea câștigătoare, „Strigătul Kogaiononului“/„The Cry of the Kogaionon“ este pentru big band și orchestră simfonică (cerința concursului) și are 9 minute. Tânărul compozitor ne-a declarat că piesa sa este scrisă în memoria Maiestății Sale regele Mihai I: „Am scris lucrarea «Strigătul Kogaiononului» pentru big band și orchestră simfonică și am încercat chiar din titlu să sugerez ideea de bocet simfonic. Piesa e dedicată morții regelui Mihai I. Am încercat să îmi imaginez liniștea apăsătoare a pietrelor de pe muntele sfânt al dacilor, pietre care ajung până la urmă să plângă. Într-un moment cum e cel al morții regelui, și pietrele plâng. Din punct de vedere componistic, am început de la un singur sunet, pe care l-am orchestrat, din evoluția muzicală am ajuns apoi la niște acorduri, apoi s-a ajuns la un climax al tehnicii componistice, pentru ca în cele din urmă acea complexitate să fie redusă la un singur sunet. Sunetul de la final e diferit de cel de la început, pentru că lucrurile au evoluat între timp, s-a adăugat urma lăsată de trecerea prin viață.”

În 2016, Vlad Răzvan Baciu a beneficiat de o mobilitate UNMB, în cadrul programului Erasmus +, chiar la Universitatea din Oldenburg, unde a studiat cu Violeta Dinescu. A fost studentul și doctorandul lui Dan Dediu și a ținut să-și arate recunoștința pentru formarea pe care a primit-o în UNMB de la profesorul său: „Toată evoluția mea și acest premiu se datorează UNMB și în mod special maestrului Dan Dediu.”, a spus Vlad Răzvan Baciu.
 

Comments are closed.